![](/media/lib/166/n-ekg-f60872a8291501f00386788f2ef1a0b1.jpg)
U mężczyzn migotanie przedsionków rozwija się wcześniej niż u kobiet
16 października 2017, 10:33U mężczyzn migotanie przedsionków (ang. atrial fibrillation, AF) pojawia się średnio ok. 10 lat wcześniej niż u kobiet. Głównym czynnikiem ryzyka jest nadwaga.
![](/media/lib/113/n-1176368890_454545-30d9407fae8a58cdd373847fd7266341.jpeg)
Przetestowano zdrowotny wpływ oleju z soi GM
2 października 2017, 13:43Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside (UCR) badali olej ze zmodyfikowanej genetycznie soi i stwierdzili, że choć powoduje on mniej otyłości oraz insulinooporności niż zwykły olej sojowy, to w przypadku cukrzycy i stłuszczenia wątroby oddziaływania obu rodzajów tłuszczu są podobne.
![](/media/lib/288/n-adipocyty-b8aecdbaced4b12448ed43189ce7eae1.jpg)
Znaleziono sposób na przekształcenie złego tłuszczu w dobry
21 września 2017, 11:31Dobry tłuszcz (brunatny) pomaga spalać kalorie, natomiast "zły" (biały) przyczynia się do ich magazynowania. Ostatnio zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis opracował metodę przekształcania, przynajmniej u myszy, białej tkanki tłuszczowej w brunatną.
![](/media/lib/180/n-glioblastoma_macro-1f8863af9e1b5662b68be30a12ac949b.jpg)
Wirus Zika zwalcza komórki macierzyste glejaka wielopostaciowego
11 września 2017, 11:01Pewnego dnia wirus Zika (ZIKV) może znaleźć zastosowanie w terapii glejaka wielopostaciowego. Okazuje się bowiem, że niszczy komórki macierzyste nowotworu, a więc komórki najbardziej oporne na standardowe leczenie.
![](/media/lib/286/n-oliwa-z-czekolada-d656ed8ce80198b1db0f8419a033a64f.jpg)
Czekolada z oliwą dobra dla naczyń
30 sierpnia 2017, 11:21Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
![](/media/lib/116/n-dna-704faa9eb2c555e79d9e85ebca730229.jpg)
Nie znamy aż 99% mikroorganizmów, które żyją w naszym ciele
24 sierpnia 2017, 11:31Przegląd fragmentów DNA krążących z krwią pokazał, że mikroorganizmy żyjące wewnątrz nas są o wiele bardziej zróżnicowane niż dotąd sądzono. Większości z nich nigdy nie widziano, o klasyfikacji czy nazywaniu nie wspominając.
![](/media/lib/286/n-luski-nasienne-awokado-bec19ad42a0937e31da00a5b54bac798.jpg)
Wyrzucane łuski nasienne awokado zawierają wiele cennych związków
22 sierpnia 2017, 05:31Łupina nasienna awokado to, zgodnie z wynikami najnowszych badań, kopalnia związków, które mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu różnych chorób, polimerach i kosmetykach.
![](/media/lib/285/n-migdaly-c0cfbe8883c922524a7b38365b9df501.jpg)
Migdały zwiększają poziom i poprawiają działanie dobrego cholesterolu HDL
14 sierpnia 2017, 10:45Regularne jedzenie migdałów zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i poprawia jego działanie.
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Alkohol chroni przed cukrzycą
31 lipca 2017, 08:45Z opublikowanych w piśmie Diabetologia wyników badań przeprowadzonych przez duńskich naukowców dowiadujemy się, że alkohol... chroni przed cukrzycą typu 2. Osoby, które spożywają go 3-4 razy w tygodniu są narażone na mniejsze ryzyko rozwoju choroby niż osoby, które nigdy alkoholu nie piły
![](/media/lib/250/n-lusterko-83cc0fd3aedec4d5b9edbe47578a2a45.jpg)
Makijaż korzystnie wpływa na zdolności poznawcze
28 lipca 2017, 12:34Umalowane kobiety osiągają w testach lepsze wyniki niż studentki bez makijażu. Amerykańscy i włoscy naukowcy badali efekt szminki, czyli zjawisko psychologiczne, które polega na zwiększeniu samooceny przez kosmetyki.